Хто і коли вперше почав заварювати зелений чай, невідомо, проте встановлено, перш ніж навчитися заготовляти чорний чай, китайці пили зелений чай протягом багатьох століть.
Сьогодні зелений чай вважають цілющим – наукові дослідження підтвердили, що він дійсно має численні лікувальні властивості. Але щоб зелений чай не втрачав своїх властивостей, його потрібно правильно заварювати.
Як правильно заварювати і пити зелений чай
Закип’ятіть воду і дайте їй охолонути протягом 5 хвилин. Всипте 1 чайну ложку подрібненого чайного листя в чашку і залийте 0,15 літра води. Через 2-3 хвилини можете випити чай «від листа», тобто не перемішуючи листя, які залишаються в чашці.
Можна повторити заварку двічі, причому воду для цього розігрівати ще раз не потрібно.
Як правильно заварювати зелений чай в заварнику
Чайник і чашки наповнюються теплою водою, щоб вони нагрілися. Потім кип’ятять воду і залишають на 5 хвилин остигати. З заварника виливають теплу воду і насипають в нього зелений чай (з розрахунку на кожну чашку – 1 чайну ложку плюс 1 чайну ложку для чайника), а потім заливають його гарячою водою.
З чашок виливають теплу воду і наливають в них чай з заварника. Якщо чашки без ручок, слід їх наповнювати тільки на три чверті, щоб було зручно тримати їх за верхній край.
Скільки разів заварюють зелений чай?
Після першої заварки чайне листя залишається в заварювальному чайнику і може використовуватися для другої і третьої заварки. Так як воно вже набрякло в воді, для наступних заварок потрібно всього 1-2 хвилини.
Якщо зелений чай заварювати кілька разів, то вміст кофеїну в ньому буде з кожним разом зменшуватися. Однак не слід пити більше 1,5 літра зеленого чаю в день.
Зелений чай можна пити в будь-який час і навіть на ніч, якщо це, звичайно, не перше заварювання. Близько 2-3 хвилин чай надає збудливу дію, в той час як його аромат, навпаки, залишається слабо вираженим. Потім запах чаю посилюється, а його тонізуючі властивості проявляються протягом довгого часу. При гіпертонії радять пити зелений чай під час прийому їжі.