Нестача заліза в організмі

Посоветуйте врача

Залізо становить 5% з важких металів, які найбільш часто зустрічаються в земній корі. Однак, за статистикою, 50% населення нашої планети страждають від нестачі заліза в організмі. При певних хворобах або травмах, при заняттях спортом, під час вагітності або менструації, а також під час посиленого зростання потреба організму в залізі підвищується. І одночасно збільшується ризик дефіциту заліза.

Нестача заліза в організмі призводить до залізодефіцитної анемії (недокрів’я), а вона в свою чергу до різних захворювань.

Основні причини зниженого заліза в крові

  1. Незбалансоване харчування.
  2. Попередня операція, яка призвела до втрати крові.
  3. Кровотечі внаслідок геморою, менструацій, кишкової або шлункової виразки.

Симптоми і ознаки нестачі заліза в організмі людини

  • ламкість нігтів;
  • випадання волосся;
  • сухість шкіри;
  • блідість обличчя;
  • тріщини на губах;
  • недокрів’я;
  • почуття втоми;
  • дратівливість;
  • погіршення здатності до концентрації уваги;
  • шум у вухах.

Якщо мало заліза в крові у дитини, то можуть виникнути:

  • депресії;
  • порушення поведінки і сну;
  • функціональні порушення в роботі м’язів;
  • проблеми з розвитком координації рухів і мовних здібностей у дітей.

З якими вітамінами засвоюється залізо?

Як відомо, метали в природі існують виключно в з’єднаннях, які важко засвоюються або взагалі не засвоюються організмом людини. Завдяки збалансованому харчуванню ми постачаємо свій організм залізом.

Вітамін С – основний вітамін, який сприяє засвоєнню заліза. Вживання свіжих овочів і фруктів, що містять вітамін С, підвищують рівень заліза в крові: ківі, апельсини, лимони, томати, ягоди бузини, полуниця, перець. Кріп і петрушка не тільки містять залізо, а й особливо багаті вітаміном С.

Які продукти містять багато заліза?

Гарбуз, петрушка, бобові, яблука, хліб з борошна грубого помелу, просо – відмінно заповнюють залізо в організмі.

Існують приправи, в яких міститься багато заліза, тому їх можна застосовувати при лікуванні дефіциту заліза. Це базилік, чебрець, естрагон, кріп і петрушка.

При термічній обробці вміст заліза в харчових продуктах зменшується! Їжте більше сирих фруктів, овочів і салатів. Так ви зможете уникнути браку заліза в організмі.

У шпинаті міститься багато заліза, однак засвоюється воно зовсім в малій кількості через те, що речовини, що містяться в цій рослині, активно з’єднуються зі щавлевою кислотою. Тому лікарі радять вживати шпинат з помідорами.

Це ж стосується риби, м’яса (м’ясо яловичини, баранини, яловича печінка) і яєць. Без вітаміну С не всі молекули заліза потрапляють в кров.

Корисним напоєм, що містить залізо, є кефір (в 100 грамах до 0,2 мг заліза). Його бродильні ферменти і бактерії допомагають організму засвоювати даний мікроелемент.

Лікування дефіциту заліза в організмі

Лікування проводиться тривалим прийомом препаратів заліза. Як правило, поліпшення самопочуття спостерігається вже через кілька днів від початку терапії.

Увага! Ніколи не приймайте препарати заліза, не порадившись з лікарем. Їх тривалий прийом може призвести до небезпечного надлишку і отруєння.

ПОДЕЛИТЬСЯ: ОТПРАВИТЬ: ДЕЙСТВИЯ: