Залізо становить 5% з важких металів, які найбільш часто зустрічаються в земній корі. Однак, за статистикою, 50% населення нашої планети страждають від нестачі заліза в організмі. При певних хворобах або травмах, при заняттях спортом, під час вагітності або менструації, а також під час посиленого зростання потреба організму в залізі підвищується. І одночасно збільшується ризик дефіциту заліза.
Нестача заліза в організмі призводить до залізодефіцитної анемії (недокрів’я), а вона в свою чергу до різних захворювань.
Основні причини зниженого заліза в крові
- Незбалансоване харчування.
- Попередня операція, яка призвела до втрати крові.
- Кровотечі внаслідок геморою, менструацій, кишкової або шлункової виразки.
Симптоми і ознаки нестачі заліза в організмі людини
- ламкість нігтів;
- випадання волосся;
- сухість шкіри;
- блідість обличчя;
- тріщини на губах;
- недокрів’я;
- почуття втоми;
- дратівливість;
- погіршення здатності до концентрації уваги;
- шум у вухах.
Якщо мало заліза в крові у дитини, то можуть виникнути:
- депресії;
- порушення поведінки і сну;
- функціональні порушення в роботі м’язів;
- проблеми з розвитком координації рухів і мовних здібностей у дітей.
З якими вітамінами засвоюється залізо?
Як відомо, метали в природі існують виключно в з’єднаннях, які важко засвоюються або взагалі не засвоюються організмом людини. Завдяки збалансованому харчуванню ми постачаємо свій організм залізом.
Вітамін С – основний вітамін, який сприяє засвоєнню заліза. Вживання свіжих овочів і фруктів, що містять вітамін С, підвищують рівень заліза в крові: ківі, апельсини, лимони, томати, ягоди бузини, полуниця, перець. Кріп і петрушка не тільки містять залізо, а й особливо багаті вітаміном С.
Які продукти містять багато заліза?
Гарбуз, петрушка, бобові, яблука, хліб з борошна грубого помелу, просо – відмінно заповнюють залізо в організмі.
Існують приправи, в яких міститься багато заліза, тому їх можна застосовувати при лікуванні дефіциту заліза. Це базилік, чебрець, естрагон, кріп і петрушка.
При термічній обробці вміст заліза в харчових продуктах зменшується! Їжте більше сирих фруктів, овочів і салатів. Так ви зможете уникнути браку заліза в організмі.
У шпинаті міститься багато заліза, однак засвоюється воно зовсім в малій кількості через те, що речовини, що містяться в цій рослині, активно з’єднуються зі щавлевою кислотою. Тому лікарі радять вживати шпинат з помідорами.
Це ж стосується риби, м’яса (м’ясо яловичини, баранини, яловича печінка) і яєць. Без вітаміну С не всі молекули заліза потрапляють в кров.
Корисним напоєм, що містить залізо, є кефір (в 100 грамах до 0,2 мг заліза). Його бродильні ферменти і бактерії допомагають організму засвоювати даний мікроелемент.
Лікування дефіциту заліза в організмі
Лікування проводиться тривалим прийомом препаратів заліза. Як правило, поліпшення самопочуття спостерігається вже через кілька днів від початку терапії.
Увага! Ніколи не приймайте препарати заліза, не порадившись з лікарем. Їх тривалий прийом може призвести до небезпечного надлишку і отруєння.